201701.23
1

Justícia i el sector volen ressuscitar la llei de la Segona Oportunitat

La idea és aprovar un protocol per facilitar el procés de perdó de deutes

LALO AGUSTINA                                                                                                                                          22 de Gener del 2017

Barcelona

          El fracàs de la llei de la Segona Oportunitat, que ens els seus prop de dos anys de vigència amb prou feines ha tingut recorregut, ha propiciat la creació d’un grup de treball a Catalunya per ressuscitar la llei i aconseguir que serveixi realment per al que es va aprovar: permetre que els empresaris i els ciutadans hiperendeutats tinguin un mecanisme per liquidar els seus béns i tornar a començar. A començaments de novembre, Carles Mundó, conseller de Justícia, va convocar una trobada amb jutges i advocats al Centre d’Estudis Jurídics que dirigeix Gabriel Capilla. A partir d’aquella reunió es va crear un grup de treball que està a punt de presentar les seves conclusions.

Un grup de treball d’advocats i jutges advoca per reformar la llei i crear oficines per acompanyar el deutor

Al grup s’hi troben Isidor García Sánchez i Jesús Sánchez García, del Col.legi d’Advocats de Barcelona i del Consell de l’Advocacia Catalana, respectivament; Carlos Puigcerver, titular del jutjat de primera instància 50 de Barcelona (concursos de persones físiques); JAume Alonso-Cuevillas, catedràtic de Dret Processal a la UB; Matilde Cuena, catedràtica de Dret Civil a la Complutense; Elisa Escolà, advocada concursalista i professora de Dret; Borja Pardo, administrador i mediador concursal; Xavier Rufí, secretari judicial del jutjat mercantil de Barcelona; Eduardo Pastor, titular del jutjat mercantil de la mateixa ciutat, i Capilla.

HI ha dues línies d’investigació: la primera ñes aportar propostes per dinamitzar l’aplicació de la llei, esprement al màxim les seves possibilitats; la segona, en canvi, passa per promoure modificacions legislatives, tant en el marc legal espanyol com en el comunitari, on s’està tramitant una nova normativa.

Carles Mundó, conseller de Justícia de la Generalitat catalana

Carles Mundó, conseller de Justícia de la Generalitat catalana

Però el més immediat és el primer bloc, que podria estar llest de seguida. La idea és crear una institució d’acompanyament als ciutadans per facilitar-los el procediment. “Volem que la persona en situació d’insolvència pugui acudir a una oficina pública i deixar-se portar”, explica Rodríguez Vega. Aquestes oficines existeixen en altres països, com el Regne Unit o Irlanda, on cada any es compten per desenes de milers les persones que van a concurs.

Aquí no és que no hi hagi gent en aquesta situació, sinó que la llei- molt nova i complicada- o la cultura social limiten els casos a menys de 1.000 l’any a tot Espanya, cosa que és ridícula.

Juntament amb l’oficina, l’equip de treball vol aprovar un protocol per sistematitzar els tràmits en funció de fins a mitja dotzena de casos tipus: el del ciutadà que no té res, el que té béns, el que té també una hipoteca però està al dia amb les quotes, etc.

Quan a la reforma de la llei, tant a Brussel.les com a Espanya es busca claredat i eliminar traves i aspectes manifestament injustos. “És necessari realitzar ajustos a la llei que són poc operatius”, resumeix Seijo. Per exemple, s’advoca per la reducció de cinc a tres anys del termini d’espera per veure si l’afectat pel perdó de deutes pot pagar una mica més els creditors i després de la liquidació. També es pretén, com succeeix a molts altres països, que aquell benefici d’exoneració del passiu insatisfet assoleixi els creditors públics. O que les persones sense cap ingrés no hagin de passar per- per a ells- el tràmit sense sentit de fer un pla de pagaments. Finalment, el grup proposarà que els concursos de persones físiques els porti un jutge especialitzat a la província, ja sigui als jutjats d’instrucció o als mercantils.

Marcelino,Sabina,JuanManuel…

En Marcelino i la Sabina, empresaris i autònoms,poden tornar a començar. El seu negoci se’n va anar enorris,ho van perdre tot i es van quedar amb un deute de 2 milions. Van anar a concurs i van demanar el benefici d’exoneració del deute. El Santander s’hi va oposar per no haver­-ho demanat en el moment processal oportú i per entendre que el matrimoni concursat no va intentar arribar a un acord extrajudicial de pagaments. El jutge Raúl García Orejudo, del jutjat mercantil 7, no ho va entendre així i va aplicar la llei que els dona una segona oportunitat sense deutes. No sempre és tan fàcil aconseguir­-ho perquè és un procés complex i car.

En Juan Manuel devia 50.000 euros i tenia una renda de 1.200. No podia pagar un advocat i els bancs li embargaven 490 euros al mes només en concepte d’interessos. La Fundació Nagel el va ajudar amb la paperassa del concurs i espera la sentència per alliberar­-se per sempre del deute.

LA VANGUARDIA

www.lavanguardia.com