202006.09
1

<<HI HA MÉS GENT ENDEUTADA DE LA QUE ENS IMAGINEM>>

Jordi Arolas, soci d’AST ASSESSORS, és un dels experts gironins en la LLEI DE LA SEGONA OPORTUNITAT, la forma legal que tenen els particulars endeutats de començar de zero.

mediación concursal, llei de la segona oportunitat

Jordi Arolas, soci d’AST assessors

P- Tanta gent hi ha endeutada que ha calgut fer una llei expressa per a ells?L’endeutament per la compra d’habitatge i la gran facilitat d’accés al crèdit, han fet que molts particulars s’hagin vist greument afectats. S’han perdut nombrosos llocs de treball i els salaris han passat a xifres de fa 20 anys.

P- Hi ha gaires afectats, a Girona?
Més dels que ens imaginem. El que passa és que existeix desconeixement i certa incredulitat respecte del tema.

P- Ha trobat algun cas desesperat?
Buf! Cada particular és diferent… i el seu problema és el més gran del món. Quan s’acullen a aquesta llei ja és el seu darrer recurs, per tant desesperats ho estan tots. Un exemple que li puc posar és el d’una persona jubilada amb un deute superior a 1 milió d’euros per avals a empreses dels seus fills.

P- Fins ara havien de recórrer a professionals de Barcelona?
Barcelona ha estat més pionera, potser pel volum de població. Ara bé, a Girona hi ha bons professionals que donen servei de proximitat i el tracte personalitzat és molt millor. Els de Barcelona deixen el client sol a les reunions i en certa manera es troba desatès.

P- Però a veure: és que hi ha persones normals, individuals, que es puguin endeutar fins a cinc milions d’euros?
(Riu) A priori resulta difícil de creure, però ens trobem amb casos preocupants: elevades hipoteques, préstecs per compra de vehicles, vacances… quan els particulars s’adonen de la xifra que deuen (més els interessos) es posen les mans al cap. Cinc milions és el topall màxim per acollir-se al perdó dels deutes, marge prou gran perquè la majoria de la població se’n pugui beneficiar.

P- Quins són els motius pels quals algú ha acabat així d’endeutat?
Bàsicament la facilitat d’accés al crèdit dels anys de bonança. És culpa de les entitats financeres per no informar-los correctament de les possibles repercussions? Crec que la resposta ha quedat demostrada amb el pas del temps . Les clàusules abusives -clàusules sòl- donarien per a una altra entrevista.

P- I si amb la venda de tot el que tinc no arribo a la quantitat que dec?
Molt fàcil… els bancs li continuaran reclamant la diferència. Però si s’acull a la llei de la segona oportunitat, senzillament els deutes li quedaran perdonats sempre que es realitzin els passos correctament i complint uns mínims requisits.

P- És equiparable a «tornar a néixer»?
Permet partir de zero. Tothom té dret a equivocar-se, no és normal que persones de 30 anys no puguin tenir res en nom seu, ni un compte corrent. No els queda més opció que entrar a formar part de l’economia submergida.

P- No és millor deixar-ho tot enrere i anar-se’n a viure al Carib?
Si té l’opció de fer-ho, no és mala idea (riu). Però la llei de la segona oportunitat permet tornar a una vida normal sense anar tan lluny. I no ens enga nyem, aquesta és la millor terra del món.