201612.28
3

Hi ha més gent endeutada de la que ens imaginem

<<Hi ha més gent endeutada de la que ens imaginem>>

Jordi Arolas, soci d’AST assessors, és un dels experts gironins en la “LLei de la segona oportunitat”, la forma legal que tenen els particulars endeutats de començar de zero.

  

  • Tanta gent hi ha endeutada que ha calgut fer una llei expressa per ells?

L’endeutament per la compra d’habitatge i  la gran facilitat d’accés al crèdit, han fet que molts particulars s’hagin vist greument afectats. S’han perdut nombrosos llocs de treball i els salaris han passat a xifres de fa 20 anys.

  • Hi ha gaires afectats, a Girona?

Més dels que ens imaginem. El que passa és existeix desconeixement i certa incredulitat respecte del tema.

  • Ha trobat algún cas desesperat?

Buf! Cada particular és diferent… i el seu problema és el més gran del món. Quan s’acullen a aquesta llei ja és el seu darrer recurs, per tant desesperats ho estan tots. Un exemple que li puc posar és el d’una persona jubilada amb un deute superior a 1 milió d’euros per avals a empreses dels seus fills.

  • Fins ara havien de recorrer a professionals de Barcelona?

Barcelona ha estat més pionera , potser pel volum de població. Ara bé, a Girona hi ha bons professionals que donen servei de proximitat i el tracte personalitzat és molt millor. Els de Barcelona deixen el client sol a les reunions i en certa manera es trova desatès.

  • Però a veure: és que hi ha persones normals, individuals, que es puguin endeutar fins a cinc milions d’euros?

(Riu) A priori resulta difícil de creure, però ens trobem amb casos preocupants: elevades hipoteques, préstecs per la compra de vehicles, vacances… quan els particulars s’adonen de la xifra que deuen ( més els interessos) es posen les mans al cap. Cinc milions és un topall màxim per acollir-se al perdó dels deutes, marge prou gran perquè la majoria de la población se’n pugui beneficiar.  

  • Quins són els motius pels quals algú ha acabat així d’endeutat?

Bàsicament la facilitat d’accés al crèdit dels anys de bonança. És culpa de les entitats financeres per no informar-los correctament de les possibles repercussions? Crec que la resposta ha quedat demostrada amb el pas del temps. Les clàusules abusives – clàusules sòl- donarien per a una entrevista.

  • Què passa si amb la venda de tot el que tinc no arribo a la quantitat que dec?

Molt fàcil… els bancs li continuaran reclamant la diferència. Però si s’acull a la llei de la segona oportunitat, senzillament els deutes li quedaran perdonats sempre que es realitzin els passos correctament i complint uns mínims requisits.

mediación concursal, llei de la segona oportunitat

Jordi Arolas, soci d’AST assessors


  • És equiparable amb «tornar a néixer»?

Permet partir de zero. Tothom té dret a equivocar-se, no és normal que persones de 30 anys no puguin tenir res en nom seu, ni un compte corrent. No els queda més opció que entrar a formar part de l’economia submergida.

  • No és millor deixar-ho tot enrere i anar-se’n a viure al Carib?

Si té l’opció de fer-ho no és mala idea (riu). Però la llei de la segona oportunitat permet tornar a una vida normal sense anar tan lluny. I no ens enganyem, aquesta és la millor terra del món.

 

 Jordi Arolas Creus – Emprenedor-

Soci fundador d’AST Assessors